"Revolt mot det gamla"

OM KONSTNÄREN 
 Henrik Svensk skapar konst och design med reflekterande spontanism. Med akryl, värme och hastiga rörelser skapar han organiska och abstrakta konstverk, och med additiv formgivning i tre dimensioner utformar han stilrena och dynamiska inredningsdetaljer i fullt nedbrytningsbara naturmaterial. 

 Målet är att bryta sig fri från den konventionella konsten, och låta skapandet styras av ögonblicket så att betraktaren fritt kan få tolka verket utifrån sina egna perspektiv och erfarenheter.Mötet mellan färgerna som kolliderar likt vågor i hans konstverk, och de komplexa formerna i hans design, talar om ett organiserat kaos, och som, likt naturen och människan i sig, har möjligheten att existera och spontant utvecklas i det utrymme där de befinner sig.  


  

Henrik Svensk

Ägare av Svensk Konst

”Mina konstverk målar jag i akryl, bläck och resin på duk och lamellskivor. Jag går på känsla och väljer de färger jag anser passar för stunden. Jag blandar mina pigment, lägger upp min canvas och täcker sedan hela ytan med vit eller svart bakgrundsfärg. Sedan börjar dansen.


 Till klassisk musik häller jag färgen på min yta i hastiga rörelser samtidigt som jag med hjälp av en gasbrännare försöker manipulera färgen: färgen börjar röra sig och slås ihop och blandas med varandra i det mest makalösa kombinationer. Medan detta sker, lyfter och sänker jag tavlans alla hörn och låter färgen fritt får rinna runt.Denna del lägger jag hela min själ i och låter musiken leda mina rörelser och nuet styra vad som sker på min canvas. Känslan när dansen är avslutad och verket ligger framför mig är obeskrivlig; tillfredsställelsen är djup när det färdiga alstret verkligen talar till en. I slutändan handlar det om att försöka kontrollera det kaos som uppstår. I min design hämtar jag inspiration från barocken. 


 Till skillnad från min konst, använder jag struktur och disciplin få fram det jag visionerar. Jag designar mina alster i datoriserat verktyg för 3D- modulering, vilket sedan realiseras i materialet PLA, ett miljövänligt termoplastiskt material gjort av majsstärkelse och rörsocker, helt nedbrytningsbart av naturen.